Vinurile Boian
*Boian Riesling italian 2020 demisec
Vinul obținut din Riesling italian, Gama Boian, este un vin alb cu un corp mediu, plăcut la gust și potrivit pentru serile de vară călduroase unde fructele de mare din zona mediteraneeană sau peștele proaspăt pescuit în Marea Neagră sunt gătite cu plăcere și gust. Strugurii provin dintr-o vie aflată la mai bine de 50 de ani de existență și care se situează pe versantul sudic al dealului la o altitudine de aproximativ 200 m. Clima, solul, precipitațiile și locul în care este obținut și prezentat, fac din acest vin o alegere buna pentru conversațiile care ne încarcă cu energie.
*Boian Fetească Albă 2020 sec
Obținut din soiul autohton Fetească albă, acest vinul este reprezentativ pentru crama noastră și dealurile din zonă, reușind în fiecare an să ne surprindă plăcut cu note intense de citrice, flori de salcâm și caise pe final. Mirosul este intens, floral și te poartă prin bogăția olfactivă a primăverii. Plantația are peste 45 de ani, iar strugurii sunt recoltați chiar din parcela de lângă cramă unde este admirată de la tăierile din primăvara până la recoltatul din toamna de către oaspeții care ajung la crama în tot acest timp. Asocierile cu preparatele culinare pot fi diverse în cazul acestui vin, de la clasicele paste aglio olio până la pește, fructe de mare sau preparate tradiționale românești lipsite de grăsime.
*Boian Premium Fetească Albă și Fetească Regală 2020 sec
Acest vin aduce împreună cele două soiuri albe autohtone românești care și-au găsit o noua casă pe dealurile din jurul cramei. Vinificate laolaltă cu mare atenție pentru a fi maturate și învechite ulterior în vinoteca, aceste două soiuri formează un vin care redă atât arome de mere verzi și note citrice, cât și arome dulci de caise și piersici îmbrăcate în vanilie de la maturarea in barrique timp de 6 luni. Totodată, se distinge corpul mediu și ușoarele note amărui elegante care ne duc cu gândul la migdale prăjite. Asocierile culinare sunt diversificate: carne ușoare cu legume trase în unt, brânzeturi sau de ce nu, paste carbonara.
*Boian Premium ROZE – Merlot 2020 sec
Rozeului obținut din Merlot I se acordă o mare atenție deoarece provine din plantațiile care se află la baza dealului și cărora li se aplică o tehnologie diferită pentru a aduce un aport de aciditate care oferă vinului caracteristici organoleptice demne de a fi puse în atenția consumatorilor. Vinul este prietenos, echilibrat și plin de viată astfel încât să poată fi asociat ușor cu preparate culinare atent selecționate care au nevoie de un partener pe măsură. Note florale și ușor citrice, miros intens și persistent, gust amplu și catifelat, toate dându-i o notă fină care produce o ușoară dependență.
*Boian Premium Cabernet Sauvignon și Fetească neagră
Vin obținut din cele două parcele aflate în partea superioară a dealului unde bunicii au asistat inițial la plantarea acestor două soiuri, după care au continuat să le îngrijească până în ziua de astăzi având mai bine de 40 de ani. În acest cupaj realizat după ce ambele soiuri au fost vinificate separat și maturate mai târziu în butoaie de stejar, găsim caracteristici organoleptice de la fiecare în parte. De la Cabernet Sauvignon am selectat structura, corpul și taninurile care s-au finisat de-a lungul timpului, iar de la Feteasca neagră am completat cu taninurile moi, notele de fructe coapte și catifelarea care într-un final, a creat un vin echilibrat cu note de vanilie, condiment și ciocolata neagră. La crama noastră se servește alături de coaste de vită, mușchi de porc cu sosuri din diferite brânzeturi sau vânat.
*Boian Merlot si Cabernet Sauvignon
Acest vin roșu obținut din cele mai răspândite soiuri aflate în plantațiile noastre prezintă armonios un complex de arome care au fost selectate și testate în urma multor teste realizate la crama. După întregul proces de vinificație și maturare în butoaie de stejar românesc, cupajul a fost realizat astfel încât să aducem împreună cele mai bune caracteristici astfel încât să domine echilibrul gustativ. Notele de vișină, cafea, vanilie și lemn nu întârzie să apară încă de la primul impact, post-gustul este lung și catifelat, iar taninurile moi și ușor amărui creează o structură demnă de un cupaj care poate fi asociat cu brânzeturi cu un conținut ridicat de grăsime, iepure la tava sau cu steak-ul servit la crama, direct de pe grătar.
Aldavin M/CS 2018
Aldavin reprezintă punctul de plecare în lumea vinului a cramei noastre în istoria modernă, aceasta gamă conținând primele vinuri roșii create în cramă, fără a beneficia de aportul tehnologiei care a ajutat crama în anii ce au urmat. Anul 2018 reprezintă anul 0 pentru noi, deși crama datează din 1912.
Strugurii din soiul Merlot provin dintr-o vie cu totul specială aflându-se la cea mai mare altitudine din zona noastră, expoziție sudică și un sol luto-nisipos care a imprimat strugurilor trăsături unice de la un an la altul. Recoltați manual în lădițe, selectați atât în câmp cât și în crama, strugurii au fost trimisi direct la macerare-fermentare unde au stat mai bine de 4 săptămâni, timp în care fermentația alcoolică și cea malolactica au trasat drumul pe care acest vin urma să-l parcurgă.
Strugurii din Cabernet Sauvignon provin dintr-o plantație vecină aflată la o altitudine inferioară față de Merlot și având caracteristici ecopedoclimatice aproximativ asemănătoare. Bineînțeles, se acordă o atenție sporita în ceea ce privește lucrările care au loc in vie, modul cum se recoltează și se sortează totul și nu în ultimul rând, partea de vinificație unde au loc procese tehnologice asemănătoare, cu diferențele pentru fiecare soi în parte.
Atât vinul obținut din Merlot, cât și cel din Cabernet Sauvignon din gama ALDAVIN sunt de referință pentru cramă întrucât sunt copiii care trebuie îndrumați în viață astfel încât părinții să fie mândri, gama reprezentând tributul adus de părinți pentru copii, aceștia din urmă având responsabilitatea de a duce mai departe ceea ce s-a creat în sânul familiei. Vinurile au fost maturate în butoaie de stejar românesc timp de 6 luni, după care au fost îmbuteliate și păstrate în vinotecă începând cu anul 2019. Ajunși astăzi cu mai puțin de 300 de sticle din ambele vinuri care au stat la învechit mai bine de 2 ani, putem spune că ele sunt pregătite pentru a fi degustate doar la cramă alături de întreagă familie. Vinurile necesită decantare și aerare îndelungată și le putem asocia cu carne de vită/porc/vânat și cu garnituri de legume trase în unt sau sosuri pe bază de vin și fructe roșii.